در میانه قرن 18 هنر رزمی جدیدی در فرانسه ظاهر شد که شبیه بوکس انگلیسی بود. در پاریس نوع خاصی از روش مبارزات خیابانی وجود داشت و به نظر میرسد ملوانان نیروی دریایی فرانسه هنر رزمی را با عنوان "شوشان " رشد و گسترش دادند.در شهر پاریس این نوع مبارزه خیابانی با عنوان ساواته که معنی انگلیسی آن کفش کهنه میشود وجود داشت. در زمان ناپلئون سربازان فرانسوی با استفاده از ساواته با همتایان انگلیسی خود مبارزه میکردند.
ساوات یا
بوکس فرانسوی یک نوع هنر رزمی می باشد که در آن از ضربات دست و پا و همچنین
سلاح های سرد استفاده می شود. در دهه 1820 " Cassaux Michel" که یکی از معروف ترین مربی های ساواته می باشد فعالیت های مختلفی انجام داد تا توجه مردم را به این رشته رزمی جلب کند. او نوع روش مبارزات خیابانی را سازماندهی کرد و آن را هنر ساواته نامید. آموزش های او به حدی گسترش پیدا کرد که شخصیت های بزرگی مانند دوک ارلان ، کنت لاباتت، لرد هنری سی مور و هنرمند مشهور پائول گاوارنی به ساواته جذب شدند.
به مرور زمان و کم کم ساواته در اروپا، آفریقا، انگلستان، کانادا و آمریکا گسترش یافت و در ادامه در نیمه دوم قرن 19 با اجباری شدن تربیت بدنی و
ژیمناستیک در ارتش فرانسه، ساواته رشد بیشتری را شاهد شد. در هنر رزمی ساواته تکنیک های استفاده از ضربات لگد تا اندازه ای مشابه تکنیک های هنرهای کاراته و کیون دو می باشد. همچنین فنونی نظیر ضربات مشت بوکس غربی و همچنین تکنیک های مبارزه مشابه با هنرهای رزمی فرانسوی نیز در این سبک دیده می شود. ساواته دارای استیل بسیار پیشرفته و منحصر به فردی است و از اکثر هنرهای رزمی شرقی گسترده تر و توسعه یافته تر می باشد.
اکثر کارشناسان دنیای هنرهای رزمی ساواته را به عنوان یکی از مؤثرترین و جذابترین هنرهای رزمی می شناسند. امروزه هنر رزمی ساواته یک ورزش بینالمللی است که مشابه
کیک بوکسینگ از شهرت جهانی برخوردار است. بد نیست بدانید در اوایل قرن 20 بیش از یکصد هزار نفر به ورزش ساواته میپرداختند، اگرچه در پایان جنگ جهانی دوم به دلیل شرایط خاص آن دوران در تمام دنیا تنها پانصد نفر بودند که ساواته کار میکردند اما از سال 1975 به بعد این ورزش در جهان دوباره متولد شد.
ساواته روشی شگفت انگیز از
مبارزه است که در فرانسه و در طی سالهای متمادی کامل شده است؛ به طوری که یک پاریسی کوچک اندام با بهره گیری از آن قادر میشود قوی ترین اشخاص را مغلوب خود کند. مهم نیست قد و وزن کنونی شما چقدر است، با دنبال کردن تمرینات ساواته میتوانید قدرت عظیمی را در پاهای خود به وجود بیاورید. تمرینات را درست همان طور که توضیح داده شدهاست انجام دهید، این تمرینات به خصوص در اضافه نمودن قدرت، سرعت، مقاومت، مهارت، حفظ تعادل و ... بسیار موثر هستند.
افراد زیادی بر این باور اند که ساواته (بوکس فرانسوی) جزء موثرترین هنرهای رزمی می باشد. صدها مانور و ضربات مرکب را فردی که ساواته میداند میتواند به کار ببرد و با آن خطرناک ترین افراد را به حال مرگ بیندازد.
ساواته چه سبک هایی دارد؟
ساواته دارای دو سبک "آسوت" و" کامبت" می باشد. در سبک" آسوت" تنها دقت در اجرای نمایشی تکنیکها مورد نظر است. اما در سبک "کامبت" ضربات به صورت کامل به حریف وارد میشود. مسابقات کامبت به دو شیوه، با محافظ سر و گردن و بدون محافظ برگزار میشود.
ساواته چه درجات فنی دارد؟
ساواته نیز همانند دیگر هنرهای رزمی دارای درجاتی می باشند که رزمی کار باید برای پیشرفت آنها را یکی یکی پشت سر بگذارد. برخلاف رشتههایی مانند کاراته و تکواندو در ساواته کمربند وجود ندارد و ارتقاء درجات ورزشکاران با رنگ دستکش مشخص میشود که به ترتیب عبارتست از:
1. دستکش آبی
2. دستکش سبز
3. دستکش قرمز
4. دستکش سفید
5. دستکش زرد
6. دستکش نقرهای (بالاترین درجه فنی)
قوانین مسابقات ساواته
مسابقه ساواته در راندهای مختلف برگزار شده که بین هر راند زمان مشخص استراحت در نظر گرفته شدهاست. براساس قوانین، هر رقابت میتواند در دو – سه – چهار یا پنج راند برگزار شود. مدت زمان راندها بین یک دقیقه، یک دقیقه و نیم تا دو دقیقه متغیر است. زمان استراحت بین هر راند یک دقیقه می باشد.
مسابقات توسط هیات ژوری شامل داوران کناری و داور وسط، مورد قضاوت قرار میگیرد. وقت نگه دار، کمیته پزشکی و بازرس وسایل ایمنی این هیات را یاری میرسانند. ناظر رسمی مسابقه مرجع عالی مسابقات است که بر عمل کرد هیات ژوری نظارت میکند.
در صورتیکه بخشی از تجهیزات یک مبارز مانند دستکش، کفش،محافظ سر و ... خراب شده یا از بدن وی جدا شود در این حال داور مسابقه را متوقف میکند و وقت نگهدار با توقف زمان مسابقه با اعلام مجدد داور زمان مسابقه را محاسبه میکند.