ماکی وارا یعنی شکستن سفتی ها وقدرت بخشیدن به سطوح ضربتی بدن. اگر درامر شکستن (تامشی واری) مبتدی هستید ابتدا باید دست های خود را برای این امر آماده نمایید .
روش سنتی این کاراین است که برای شکستن ،به آرامی به لبه های صفحات مورد نظر ضربه بزنید.
ادراک غلط خیلی از افراد این است که ماکی وارا و هدف اصلی آن ایجاد پینه های بزرگ روی بندهای انگشتان (سیکن) است در حالی که این امر حقیقتا اثر جانبی استفاده از این فن می باشد .
ضرب و جرح دستان نه لازم است و نه مطلوب .
سوسای اویاما استاد بزرگ کاراته جهان که استاد شکستن بود وتمام بندهای انگشتانش پوشیده از پینه های بزرگ که نتیجه سالها شکستن بود در سالهای آخر حیات خود گفته بود :واقعا از بلایی که بر سر دستانش آورده متاسف می باشد.
هدف اولیه ماکی وارا همانا افزایش قدرت مشت یا ضربه زدن وآماده کردن دست و مچ دست برای جذب اثرات وارده می باشد، به طوری که مشت وارده به طور صحیح و موثر وارد گردد .
تمرین با ماکی وارا مزیت دیگری همچون تنظیم سیستم تنفسی نیز می باشد، چرا که اجرای ضغیف فن همواره باعث ایجاد درد وآسیب خواهد بود .
قبل از ضربه زدن به اشیای سخت و محکم باید تیغه دست (شوتو) یا سیکن ها را به خوبی آماده سازید . این کار اصلا شیوه ی دشواری نیست زیرا کافی است قسمت های یاد شده را به آرامی وچند بار در روز بر روی شیء سخت بزنید .
در سال 1985 در مجله پزشکی ورزشی (sports medicine) مطلبی در آن به چاپ رسید که در آن دست ها و مچ های 22 مربی کاراته را که حداقل 5 سال تجربه داشتند را با اشعه ایکس آزمایش کردند و پزشک مربوطه پس از بررسی نتیجه را چنین اعلام کرد :تمرینات دراز مدت و مداوم کاراته هرگز باعث آرتروز استخوان یا کشیدگی تاندون های دست نخواهد شد .
مجله طب و علوم ورزشی (science in sports medicine) هم در سال 1970 در جلد 1و2 خود نتایج مطالعاتی را به چاپ رساند که طی آن عکس رادیولوژی دست راست سوسای اویاما را در سال 1955 و 1970 نشان می داد . اویاما از سال 1931 آموزش واکی وارا را شروع کرد و 30 سال تمرین با ماکی وارا هیچ گونه تغییر شکلی در دست او ایجاد نکرده بود .هیچ سند و مدرکی هم در مورد شکستگی قبلی یا کمبود کلسیم وجود نداشت . طبق عکس های رادیولوژی دست ایشان حالت نرمال و طبیعی داشت . با این حال اویاما پینه های خفیفی روی بند انگشتانش داشت.
پینه یا پوست سفت شده انگشتان در اثر ضربه ردن مکرر یا هرگونه اعمال نیرو به سطحی از پوست ایجاد می شود .
این حالت در مواقعی هم که خودکار یا قلم در دست گرفته ومطلبی می نویسید قابل مشاهده می باشد . وقتی که زمان نوشتن به طول می انجامد پینه خفیفی در اثر فشار حاصل از قلم روی پوست ایجاد می گردد . خاصیت طبیعی بدن این است که همواره بخشی از بدن را که به مراقبت بیشتر نیاز دارد حمایت کند .
پس این حالت در مورد رشد استخوانی مفصل های بند انگشت در پینه ها چگونه است ؟
همان طور که در فوق اشاره شد ، استخوان هرگز به طور ناصحیح تغییر شکل نمی دهد بلکه حقیقتا ترکیبی از نازک شدن پوست بندهای انگشت ونازک شدن تاندون های خارجی کف دست می باشد .
تاندون مزبور تمام تاندون کف دست را پوشش داده و هنگامی که ضربات به صورت مکرر و مداوم وارد می شود ، مرتب نازک تر می گردد . این تاندون با گذشت زمان بزرگ شده و با پوست پینه بسته ترکیب می شود ، که این امر سبب ظهور پینه های بزرگ روی سیکن ها خواهد شد . اگر این پینه ها را به حال خود رها کنید ، پوست پینه بسته به حالت اولیه خود بر خواهد گشت.
یکی از ابزارهای ضربه زدن در کاراته سنتی ، ضربه به ماکی وارا می باشد . بعضی از استادان قدیمی کاراته اوکیناوایی بر این عقیده اند که این صفحه دارای مواد شیمیایی می باشد که به بهبود زخم های حاصله کمک می کند ، اگر چه این ادعا ثابت نشده است .
ضربه زدن به حصیر ماکی وارا کمتر خطرناک است ومقاومت بیشتری را در مقایسه با ضربه زدن به بدن ایجاد می کند که شبیه به صفحه چرمی خواهد بود . از طناب کنفی هم به عنوان سطح وارد آوردن ضربه استفاده می شود .تنها مشکلی که در مورد استفاده از صفحه حصیری یا طناب کنفی در دوجانگ وجود دارد ، همانا مساله و مشکل بیماری های خونی می باشد.
امروزه صفحه پنبه ای جایگزین حصیر شده که به طور طبیعی در وضعیت قابل انعطفی قرار می گیزد . تنها ادراک رایجی که وجود دارد این است که ماکی وارا سخت و سفت است . در واقع ماکی وارا بایستی انعطاف پذیر باشد تا نیروی وارده به سمت جلو منتقل شده تا به سمت شانه بر نگردد، چرا در این مورد باعث آسیب پذیری خواهد شد .
گاهی اوقات به جای قرار دادن (پد) "pad" روی سطح صاف آن را به فنری وصل کرده که مستقیما روی دیوار قرار دارد .
قدیمی ها به خوبی ارزش استفاده از ماکی وارا را درک می کنند . در حالی که امروزی ها کیسه بوکس را به آن ترجیح می دهند. بدون توجه به این مطلب که ضربه به چه چیزی وارد می شود داشتن پیش زمینه ای از وسایل مزبور کمک زیادی می کند که توجه داشته باشید ، قدرت ضربات شما چقدر است و وقتی به چیزی ضربه می زنید ، این ضربه شبیه چیست.
انواع ماکی وارا :
مرسوم ترین آن تاچی ماکی وارا "makiwara tachi " یا ماکی وارای ایستاده نام دارد و اج ماکی وارا "age makiwara" که از سقف آویران می شود .
تاچی ماکی وارا بر دو نوع می باشد :
یکی که بر روی pad انجام می شود وضزبه از جلو وارد می شود و دیگری ، دورانی و زاویه دار به طوری که تیغه های دست ( شوتو ) بر روی این بخش از صفحه ضربه وارد میکنند .
می توان بالای ماکی وارا را با طناب بست وبا یک تکه چوب روی آن ضربه زد تا سطح آن صاف شود .
از آنجایی که تاچی ماکی وارا با پد (pad) رایج ترین شکل ماکی وارا است که به آسانی هم آموزش داده می شود موضوع عمده مقاله ماهم همین امر خواهد بود.
ابعاد ماکی وارا:
ماکی وارا شامل صفحه مستقیمی است که سطح آن در بالا قرار دارد.طول صفحه 7تا 8 فوت می باشد که به صورت مورب برش خورده و قسمت بالای آن دارای ضخامتی برابر نیم اینچ می باشد . در قدیم ، سطحی که بر آن ضربه وارد می شد ،متشکل از حصیر بود که طنابی به آرامی اطراف آن پیچیده شده بود ولی امروز به جای حصیر از لاستیک یا چرم استفاده می شود .
در پایه انتهایی صفحه ، دو بخش موازی عمودی 2 در 4 به طول صفحه وجود دارد که به یک سمت بوده وبه عنوان سطح ضربه زنی استفاده می شود .
برای نصب ، مکانی را انتخاب کنید که تحت تاثیر شرایط جوی نباشد . اطمینان حاصل کنید ، زمینی که قرار است تمرینات با ماکی وارا را در آن انجام دهید صاف و یکدست باشد.
نصب ماکی وارا : حفره ای به عمق 3 تا 4 فوت وبه پهنایی حفر کنید . سنگ های ته حفره را جمع کنید و پایه ی صفحه را درون حفره بگذارید ، بطوری که وسط صفحه ضربه زنی در سطح شبکه خورشیدی باشد . بقیه حفره را با گل ولای پر کنید .
قسمت بالای صفحه :
بالای صفحه (قسمت ضربه زنی ) باید بدون نیاز به وارد شدن فشار زیاد 5 یا 6 اینچ حرکت کند . دلایل استفاده از ماکی وارا نشان دهنده این است که ضزبه زدن به چیزی شبیه به چیست . پس همانا دلیل اصلی تقویت مچ دست ها ، مفصل تقویت مچ دست ها و نیز ماهیچه ها ،لیگمان ها و فکر می باشد .
فواید ماکی وارا :
ضربات مطمئن و ایمن :
ضربه دست را طوری بر ماکی وارا وارد نمایید که فقط دو نقطه سیکن با آن برخورد داشته باشد . بهتر است در ابتدا ضربات را نیمه قدرتی بزنید وبه مرور زمان وپس از هفته ها و ماهها تمرین بر قدرت آن بفزایید.
تمرین با ماکی وارا و پیشرفت در آن سال ها به طول می انجامد پس لازم است در این خصوص عجله ای در کار نباشد .
نکته ای که بایستی مورد توجه قرار بگیرد ، انعطاف پذیری پایه ماکی وارا می باشد . اگر پوست خود را با مواد طبی سفت کنید به پیشگیری از آسیب ها کمک خواهید کرد .
نکته بعدی اینکه ، در انتهای ضربه دست خود را قفل نکنید .پای عقب را به محض زدن ضربه قفل کرده و همزمان ماهیچه های بدن را منقبض نمایید .
سعی نمایید ، از فنون مختلف برای ضربه زدن به ماکی وارا استفاده کنید .
هدف از تمرین با ماکی وارا ، آماده سازی دست ها وبدن می باشد به طوری که فنون قوی تر و موثرتر اجرا گردد . همچنین بعد از کلاس نیز سعی نمایید تمرین کنید تا آموزش شما تکمیل گردد.
بعضی افراد به غلط عقیده دارند که هدف اولیه از زدن ضربه به ماکی وارا ایجاد پینه بر روی سیکن است .
هنگام زدن ضربه بدن را منقبض و منبسط کنید و عمل تخلیه هوا را از ریه به خوبی انجام دهید .
منبع: مجله دنیای کاراته