در حقیقت فقط یک رقیب قدر برای رویس گریسی و سبک جوجیتسوی برزیلی اش وجود داشته است. سابقه ی مسابقات اولیه ی آن ها به سال 1993 برمی گردد و ان شخص کسی نبوده است جز کن شمراک ( Ken Shamrock). کن شمراک یکی از مبارزان شوت فایتینگ و کشتی کار کشتی شوت یا ژاپنی بوده است. شرماک بلافاصله به اولین قهرمانان سازمان Pancrase تبدیل شد و بخشی از تاریخچه ی شوت فایتینگ را ایجاد کرد. هر چند که او در اولین مسابقه ی UFC 1 از رقیبش شکست خورد.
شوت فایتینگ دارای تاریخچه ای طولانی مدت نیست. شروع شکل گیری ان به سال 1970 بازمی گردد و مربوط به زمانی است که " کارل گوچ" تکینک هایی را از چندین کشتی گیر حرفه ای ژاپن آموخت. این سبک از مبارزه به نام هوکینگ یا شوتینگ نام گذاری شده است. سپس یک کشتی گیر حرفه ای دیگر به نام " آنتونیو اینوکی" در مسابقات مختلف از تکنیک های خاص آن کشتی استفاده کرد. آنتونیو اینوکی با محمدعلی کلی مبارزاتی انجام داده است. مبارزات شوت فایتینگ در مدت زمان کمی به محبوبیت بسیاری رسیدند و سازمان های زیادی به انجام آن ها پرداختند. این سبک مبارزه به نام های شوت فایتینگ، شوتینگ و کشتی شوت یا ژاپنی نام گذاری شده است.
گفته شده است که واژه ی شوت فایتینگ توسط "بارت واله" به رسمیت شناخته شده است. او بعد از سه سال کار در کنار کشتی گیران حرفه ای به امریکا برگشت و از آن واژه برای توصیف سیستم مبارزاتی خودش استفاده کرد. آن تکنیک ها شامل تکنیک های ترکیبی کشتی ژاپنی با کیک بوکسینگ و کاراته بوده اند. سپس او در سال 1990 سازمان شوت فایتینگ بین المللی را پایه گذاری کرد.
در حال حاضر سازمان های مختلفی برای شوت فایتینگ بنا نهاده شده اند و واله (Vale) برای اولین بار از واژه ی واژه "شوت فایتینگ" برای نامیدن آن رشته استفاده کرده است. شوت فایتینگ محض در چنین سازمان هایی، تغییراتی داشته است ولی هنوز هم اشخاص زیادی خود را شوت فایتر می نامند.
آن مسابقات و سازمان ها شامل موارد زیر هستند:
اکثر سازمان های شوت فایتینگ دارای قوانین به ندرت مختلفی هستند و همین قوانین مختلف سبب تغییر در ویژگی های شوت فایتینگ شده است. هنوز هم مسابقات در داخل رینگ برگزار می شود و اشخاص اجازه ی ضربه زدن به لگد، آرنج، زانو و بخش های دیگر بدن رقیب را دارند، ولی نباید به کشاله ی ران ضربه بزنند. حتی در بعضی از مسابقات، اجازه ی ضربه ی سر هم داده شده است. در آن ها هم از دستکش استفاده نمی شود، بنابراین مشت ها باید فقط به بدن برخورد کنند. گفته شده است که ضربات دست آزاد و با کف دست به صورت زدن، هم دارای مجوز می باشند. اخیرا باس روتن ( مبارز MMA ) نشان داده است که اینچنین ضرباتی خطرناک خواهند بود، اگر به شیوه ای درست زده شوند. فنون های گلاویزی، پرتاب ها و اکثر سابمیشن ها در مسابقات شوت فایتینگ ( Shootfighting) قانونی هستند.
هدف آن ها متوقف ساختن حریف از طریق ضربات ناک اوت ( ضربه فنی) و سابمیشن (submission) می باشد. مبارزان شوت فایتینگ بسته به سازمانی که در آن کار می کنند می توانند از تکنیک های قفل پا استفاده بکنند. مبارزان شوت فایتینگ دارای کشتی گیرانی ماهر با فنون های گلاویزی عالی و مهارت های کنترل روی زمین هستند. مهارت ها و فنون های روی زمین سبب مغلوب کردن سریع مهاجم می شوند.
Masakatsu Funaki: فوناکی یکی از بنیانگذاران و شریکان مینورو سوزوکی ( Minoru Suzuk) در سازمان Pancrase بوده است. فوناکی اشخاص مهمی مثل باس روتن، کن شرماک و فرانک شامراک را شکست داده است.
کن شامراک (Ken Shamrock): او اولین مبارز قهرمان سازمان Pancrase ، اولین قهرمان "The Superfight" (اَبَر مبارزه) و اولین مبارز علیه رویس گریسی بوده است.آن دو نفر در مسابقه ی UFC 5 با هم مبارزه ی دیگری داشته اند.
مینورو سوزوکی ( Minoru Suzuk): یکی دیگر از موسسان سازمان Pancrase ، مینورو سوزوکی بوده است. او یک کشتی گیر حرفه ای پر مدال می باشد. افراد زیادی معتقدند که در یکی از مبارزات سوزوکی بر علیه شامراک تبانی شده است.