سابقه ماساژ به حدود 2700 سال قبل از میلاد برمی گردد. در کتاب های مرجع طب چینی ماساژ را برای درمان فلجی و همچنین تب و لرز پیشنهاد کرده اند. همچنین بقراط 400 سال قبل از میلاد از ماساژ درمانی برای درمان آسیب دیدگی های جنگی و یا جراحات وارد شده در شکار و یا دیگر حوادث استفاده کرده است. به طور کلی، همواره ماساژ در طول تاریخ با انسان بوده و اغلب تمدن ها از آن برای تمدد اعصاب، کاهش خستگی، کاهش اضظراب و غیره استفاده می کردند.
در این مقاله سعی داریم به معرفی ماساژ ورزشی پرداخته و به برسی کاربردهای و همچنین نحوه انجام آن بپردازیم. زمانیکه "لاز ورن" که یک دونده حرفه ای فنلاندی در مسابقات المپیک سال 1970 در مونیخ آلمان توانست رکورد دو 10 کیلومتر را بشکند به دلیل اینکه او گفته بود که خیلی زیاد از ماساژ استفاده می کند ماساژ ورزشی مورد توجه بیشتری قرار گرفت. پس از آن ماساژ وارد کشور آمریکا شده و به سرعت پیشرفت کرده و بین ورزشکاران و مردم عادی رایج شد به طوریکه اکنون تمام تیم های حرفه ای ورزشی دارای ماساژور هستند.
اکنون ماساژ ورزشی به جزء جدانشدنی از برنامه های ورزشی تبدیل شده و به صورت حرفه ای آن را انجام می دهند. حال روز به روز این نکته بیشتر اثبات می شود که رسیدن به موفقیت فقط به شرایط بدنی ورزشکار بستگی ندارد بلکه نیازمند آمادگی روحی و هیجانی نیز می باشد. ماساژ ورزشی نه تنها در این موارد به ورزشکاران کمک می کند بلکه در پیشگیری از صدمات ورزشی نیز کمک زیادی به آنها می کند.
هدف از ایجاد ماساژ ورزشی مهیا ساختن بدن ورزشکاران برای داشتن عملکرد بهینه، ریکاوری پس از مسابقات، پیشگیری و بهبود زخم های وارد شده به عضلات و تاندون ها می باشد. ماساژ ورزشی بر گرفته از ماساژ سوئدی است که باعث تحریک گردش خون و لنفاوی می شود. برخی از حرکات ورزشی باعث از بین رفتن اسپاسم (گره در عضلات) و افزایش دامنه حرکتی عضلات می شود.
در کل 4 نوع ماساژ ورزشی وجود دارند که عبارتند از:
• ماساژ قبل از مسابقه: این ماساژ تحریک کننده بوده و دارای مدتی کمی می باشد. همچنین زمان انجام آن حدود 15 تا 45 دقیقه قبل از انجام مسابقه می باشد. این نوع ماساژ می تواند منجر به افزایش دامنه حرکتی عضلات در ورزشکار شود.
• ماساژ بعد از مسابقه: این نوع ماساژ یک تا دو ساعت پس از مسابقه انجام می شود و هدف آن عادی سازی بافت های بدن می باشد.
• ماساژ ترمیمی: هدف این نوع ماساژ کمک به بهبودی قسمت های آسیب دیده در مسابقات می باشد. همچنین از این ماساژ هم می توان برای پیشگیری از آسیب دیدگی های ورزشی استفاده کرد.
• ماساژ توانبخشی: هدف این نوع ماساژ کاهش دردهای ناشی از مصدومیت های ورزشی می باشد.
• ماساژ عمقی سوئدی: فشارهای عمیق .
• تخلیه لنفاتیک: تحریک مسیر های لنفاوی با ماساژ سبب بهبود تورم ، درد و تغذیه بافتهای موثر در ورزش خواهد شد.
• فشار: در این تکنیک فشارهای دارای ریتم به بدن ورزشکار وارد می شود که باعث پر خونی عمقی و نرمی بافت ها می شود. معمولا از این ماساژ برای گرم و آماده کردن عضلات جهت انجام ماساژهای اختصاصی استفاده می شود.
• ماساژ فیبرهای متقاطع: هدف این تکنیک، کاهش چسپندگی های نا مناسب همبندی برای افزایش قدرت و انعطاف پذیری می باشد. در این نوع ماساژ از تکنیکهای مالشی برای ایجاد کشش در و گروههای عضلانی خاص استفاده می شود.
• ماساژ مناطق حساس و کلیدی بدن: منظور از ماسای مناطق کلیدی، فقط ماساژ قسمت های مود قسمت های خاصی از بدن وجود دارند که تحریک آنها سبب کاهش حساس پذیری زیاد، اسپاسم عضلانی و درد های ارجاعی می شود.
ماساژ بهترین راه برای درمان تنش های عضلانی و بازگرداندن تعادل به سیستم عضلانی می باشد. ماساژور ورزشی باید همواره در کنار ورزشکار یا تیم ورزشی حضور داشته باشد. و با فیزیوتراپ توانبخش و دکتر تغذیه در ارتباط باشد .ماساژور ورزشی باید از زمانبندی تمرین و مسابقه آگاه باشد و علاوه بر ترمیم جسمی به ترمیم هیجانات روحی ورزشکار کمک کند.
ازجمله مزایای ماساژ ورزشی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
• کاهش احتمال بروز آسیب دیدگی های ورزشی: با استفاده از کشش مناسب عضلانی در حین و یا قبل از مسابقات ورزشی می توان خطر آسیب دیدگی های ورزشی را کاهش داد.
• ماساژ ورزشی باعث بهتر شدن حرکات مفصلی و افزایش انعطاف پذیری عضلانی که منجر به افزایش توان و کارایی ورزشکار می گردد می شود.
• ماساژ ورزشی کمک زیادی به کوتاه کردن دوران ریکاوری پس از مسابقات می کند.
• ماساژ ورزشی به حداکثر رساندن رسیدن مواد غذایی و اکسیژن به عضلات از طریق افزایش جریان خون به عضلات کمک می کند.
• ماساژ باعث دفع سریع مواد زائد ایجاد شده در حین ورزش می شود. مانند اسید لاکتیک.
- زمانیکه احساس مریضی کردید و یا اینکه درجه حرارت بدنتان بیش از 37.8 درجه باشد.
- زمانیکه دارای صدمات حادی مانند زخم های باز، رگ به رگ شدن رباط های پا، سرمازدگی، سوختگی و ... باشید.
- افراد مبتلا به سرطان
- افراد مبتلا به هموفیلی
- افراد دارای بیماری های عفونی پوست
- افراد دیابتی