انعطاف پذیری تنها مختص ورزشکاران نیست بلکه مختص همه افراد می باشد تا بتوانند از مزایای داشتن آن بهره ببرند. در اینجا یک سوال پیش می آید، چرا همیشه در مورد آن حرف می زنند و داشتن بدنی منعطف چه مزایایی برای ما دارد؟ باید بدانید که انعطاف پذیری هم از جنبه روحانی و هم در جنبه جسمانی اهمیت دارد. ازجمله جنبه های جسمانی انعطاف پذیری می توان به موارد زیر اشاره کرد: باعث بیشتر شدن جریان خون در عضلات می شود، انرژی را به سرعت برای مصرف عضلات آزاد می کند، حرکات بدن را ساده تر می کند، تنش عضلانی را کاهش می دهد و همچنین از آسیب های احتمالی در حین اجرای حرکات جلوگیری می کند.
به همین دلیل چه اینکه شما ورزشکار باشید و بخواهید در رشته ورزشی خود پیشرفت کنید و چه اینکه بخواهید در زندگی عادی تان سلامتی بیشتری بدست آورید نیازمند انعطاف پذیری می باشد. برای افزایش انعطاف پذیری به دو مقوله زمان و تنوع تمرین نیاز دارید. در ادامه این مقاله به برسی نکات ساده ای که می توانند به افزایش انعطاف پذیری شما کمک کنند می پردازیم:
تلاش کنید که همیشه مفاصل و عضلات بدن را روان کنید به همین خاطر لازم است حرکات کششی را در برنامه داشته باشید. اما توجه کنید هیچ وقت حرکات کششی را بدون گرم کردن بدن انجام ندهید. بهترین زمان برای انجام حرکات کششی بعد از گرم کردن بدن است.
همانگونه که قبلا گفتیم، حرکات کششی یکی از بهترین راه ها برای افزایش انعطاف پذیری بدن می باشد. به همین دلیل سعی کنید که حرکات کششی را هر روز انجام دهید. برنامه حرکات کششی شما باید در بکارگیری عضلات مخالف یک مفصل تعادل داشته باشد. هر حرکت کششی را حداقل به مدت ۲۰ ثانیه و به طور مداوم در طول روز یا در طول هفته یا زمانی که ترجیح می دهید انجام دهید.
ممکن است برای شما هم جای سوال باشد که رژیم غذایی چه ارتباطی با افزایش انعطاف پذیری دارد؟ اما باید بدانید که لازم است که رژیم غذایی مناسبی برای انعطاف پذیری داشته باشید. غذاهای کم ارزش مانند فست فود را زیاد مصرف نکنید و روزانه پروتئین، کلسیم، میوه، سبزیجات و حبوبات را مصرف کنید. فراموش نکنید که زیاد آب بنوشید و درست غذا بخورید. رژیم غذایی به تنهایی باعث افزایش انعطاف پذیری نمی شود، اما در رسیدن به بدنی منعطف کمک زیادی به شما خواهد کرد.
برای افزایش انعطاف پذیری عضلات باید تحت فشار و اضافه بار قرار بگیرند یا فراتر از دامنه معمولی وادار به کشش شوند. اما نه به حدی که باعث درد و ناراحتی شوند. تنها تا نقطه سفتی یا نقطه مقاومت در برابر کشش (تا آنجایی که شما احساس درد کنید) عمل کشش را انجام دهید. هنگام اجرای حرکات کششی اگر درد را در مفاصل احساس کردید، سریعا" حرکت را متوقف کنید، چون این درد یعنی شما دارید حرکت را اشتباه انجام می دهید.
به طور معمول توجه زیادی به قسمت پشت بدن در حرکات کششی نمی شود، در حالی که اگر می خواهید به افزایش انعطاف پذیری بدن توجه داشته باشید نباید این قسمت را فراموش کنید. عضلات همسترینگ (پشت ران) را بعد از انجام گرم کردن بدن تحت کشش قرار دهید. این عضلات را می توانید در چند مرحله با حرکات کششی تحت فشار قرار دهید و نگرانی از بابت آثار منفی نداشته باشید. انعطاف پذیری کم در قسمت همسترینگ و عضلات کمر باعث کمر درد میشود. اما توجه داشته باشید هنگام اجرای حرکات کششی، سعی کنید به ستون فقرات فشار وارد نشود، زیرا احتما آسیب دیدگی اعصاب این بخش زیاد است.
2 تا 6 بار تکرار حرکات کششی بهترین روش برای افزایش انعطاف پذیری می باشد. در هر حالت کششی ۱۰ تا ۳۰ ثانیه یا بطور متوسط ۲۰ ثانیه بمانید. حرکات کششی را با کشیدن مهمترین گروه عضلات شروع کنید، سپس عضلات دیگر را که در فعالیت مؤثر هستند، بکشید.
به طور معمول زنان از مردان بیشتر انعطاف پذیر هستند به همین دلیل جنسیت نیز در انجام حرکات کششی جهت افزایش انعطاف پذیری بسیار موثر می باشد. همچنین نوع و زمان انجام این حرکات در زنان و مردان با هم تفاوت دارد. سن نیز همانند جنسیت در میزان و شدت حرکات کششی تاثیر دارد. به همین دلیل افراد مسن حرکات کششی با شدت کمتری را باید انجام دهند.
جهت افزایش انعطاف پذیری باید صبر زیادی داشته باشید زیرا ممکن است خیلی سریع پیشرفت نکنید. در ذهن داشته باشیم که انعطاف پذیری یک مسئله فردی است و در هر فرد متفاوت است.