اکثر هنرهای رزمی مانند تکواندو، کاراته، جودو، کونگ فو و ...نیازمند سرعت، انعطاف پذیری، قدرت، و توانایی های ذهنی می باشند. فرد با توجه به متابولیسم و ترکیب بدن و مقدار انرژی مورد نیاز خود، باید تغذیه مناسبی داشته باشد تا بتواند کارایی بهتری را نشان دهد. در این مقاله قصد داریم به برسی نقش تغذیه در هنرهای رزمی بپردازیم.
یک هنرمند رزمی کار باید بتواند وزن بدن خود را در حالت ایده آل نگه دارد و سعی کند که مقدار چربی بدن خود را با توجه به توده های عضلانی که دارد کاهش دهد. افزایش عضلات باعث افزایش قدرت، سرعت و مهارت فرد در انجام حرکات ورزشی می شود. در حالیکه کاهش عضلات بدن باعث کاهش قدرت، سرعت و مهارت در انجام حرکات ورزشی می شود. ورزش های رزمی اکثرا، هم استقامتی و هم قدرتی هستند، معمولا در ورزش های جودو یا کاراته که از متداولترین ورزش های رزمی هستند ،درهر ساعت 540 کیلوکالری انرژی مصرف می شود وباید 15-12 % این انرژی از پروتئین،60-55 % انرژی از کربوهیدرات و 30-20 % انرژی مورد نیاز از چربی تا مین شود.
جهت تامین انرژی مورد نیاز ورزشکاران، باید متابولیسم پایه فرد( برابر با مقدار انرژی است که بدن در حال استراحت می سوزاند و بر اساس ویژگی های فردی مانند سن ،جنس ، وزن وقد محاسبه می شود.) را با 540 کیلو کالری انرژی که ورزشکاران تقریبا طی هر ساعت از تمرینات رزمی مصرف می کنند ،جمع نمود. در ادامه مواد مغذی که رزمی کاران به آن نیاز دارند را نام می بریم.
کربوهیدرات ها را در دو دسته ساده و پیچیده گروه بندی می کنند. این کربوهیدرات ها تاثیرات مختلفی بر روی بدن و همچنین میزان قند خون و چربی بدن دارند. همانطور که می دانید اولین منبع تامین انرژی برای بدن، کربوهیدرات ها هستند. بدن کربوهیدرات ها را به گلوکز تبدیل کرده و در کبد و بافت های عضلانی ذخیره می کند تا برای فعالیت های شدید و کوتاه مدت (فعالیت های هوازی) از آن استفاده کند. کربوهیدرات های ساده مانند نان سفید، شیرینی جات، آب نبات ، قند و شکر باید به مقدار خیلی کم مصرف شوند و بیشتر از کربوهیدرات های پیچیده ( نان سبوس دار، ماکارونی، سیب زمینی، سبزیجات، برنج و جو ) استفاده شود. زیرا کربوهیدرات های ساده به سرعت هضم شده و انرژی فوری ایجاد می کنند و انرژی حاصل از آنها برای مدت طولانی نیز حفظ نمی شود. همچنین مقدار اضافی کربوهیدرات های ساده سریعا به چربی تبدیل می شوند. بنابراین باید در مصرف آنها دقت کرد. حدود60- 55% از انرژی روزانه ورزشکاران رزمی کار باید از کربوهیدرات ها تامین شود.
همانطور که میدانید ساختار پروتئین ها از اسیدهای آمینه ساخته شده است. واحدهای ساختاری پروتئین ها از اسیدهای آمینه تشکیل شده اند. جهت انجام کارهای حیاتی بدن، پروتئین ها نقش تعیین کننده ای بازی می کنند و وجود آنها بسیار ضروری می باشد. مثلا پروتئین ها در ساختمان عضلات و بافت ها ، هورمونها ،آنزیم ها ،سیستم ایمنی و... نقش مهمی دارند. برخی از اسیدهای آمینه مانند اسیدهای آمینه شاخه دار(والین،لوسین. ایزولوسین) و ال-گلوتامین در افرادی که تمرینات ورزشی یا فعالیت های بدنی زیاد انجام می دهند، به دلیل نقشی که در جلوگیری از بروز تحلیل عضلانی و تقویت سیستم ایمنی دارند . بسیارحائز اهمیت می باشند.
جذب پروتئین زیادتر از نیاز بدن هیچ فایده ای در برنخواهد داشت. یک فرد رزمی کار نیازی به مقادیر خیلی زیاد پروتئین ندارد، زیرا پروتئین برای ساخت، ترمیم و رشد عضلات استفاده می شود و به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار نمی گیرد. پروتئین های غلیظ شده ارزش بیولوژیکی بالاتری نسبت به سایر انواع پروتئین ها دارند و تقریبا حاوی 50% اسیدهای آمینه شاخه دار و غنی از گلوتامین هستند. سایر منبع پروتئین مانند گوشت ها، تخم مرغ و سویا نیز ارزش بیولوژیک بالا دارند. مصرف اینگونه پروتئین ها به فرد اجازه می دهد که با وجود مصرف مقادیر کمتر از آن ها بتوانند نیاز بدن را فراهم کرده و کالری کمتری نیز وارد بدن کنند به عبارتی مصرف این پروتئین ها می تواند به نگهداری وزن نیز کمک کند.