اگرچه مدیتیشن اغلب برای اهداف معنوی و روانی انجام می شود، اما مزایای مدیتیشن شامل آرام سازی روانی و فیزیکی بیشتری است. مدیتیشن با این اثرات آرام سازی، ما را در برابر شماری از مشکلات سلامتی مربوط به استرس محافظت می کند.
هدف مدیتیشن، تمرکز حواس و آرام سازی ذهن است. در کل، مدیتیشن بهترین تجربه در مکانی ساکت با حواس پرتی کم می باشد.مدیتیشن انواع بسیار متفاوتی دارد، هر کدام از آنها شامل تکنیک های متفاوتی است. برای مثال مدیتیشن متعالی شامل تکرار یک کلمه یا عبارت به نام " مانترا" است، در حالی که تای چی نوعی مدیتیشن حرکتی است.
یاد بگیرید چگونه مدیتیشن آگاهی تمرین کنید. مدیتیشن آگاهی نوعی مدیتیشن است که شامل تمرکز ذهن بر زمان حال است.
مطابق نظر برخی از طرفداران طب جایگزین، مزایای مدیتیشن شامل موارد زیر است:
بر اساس نظریه مرکز ملی پزشکی جایگزین و مکمل، هنوز به طور کامل مشخص نشده است که مدیتیشن چگونه بر سلامت افراد تاثیر می گذارد. این استدلال وجود دارد که مدیتیشن ممکن است فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک (که وظیفه آن افزایش ضربان قلب و میزان تنفس در شرایط استرس زا می باشد) را کاهش دهد و در مقابل فعالیت سیستم عصبی پاراسمپاتیک ( که وظیفه آن آهسته کردن ضربان قلب و تنفس است) را تحریک می کند.
اطلاعات علمی موجود نشان می دهد که مدیتیشن ممکن است این مزایای سلامتی را داشته باشد.
بر اساس یک بررسی پژوهشی منتشر شده در سال 2004، مدیتیشن ممکن است به افزایش سلامت قلب و کاهش ریسک بیماری های قلبی عروقی کمک کند. این بررسی نشان می دهد که مدیتیشن به کاهش فشار خون و همچنین کاهش استرس روانی کمک می کند.
تعدادی از مطالعات نشان می دهد که مدیتیشن ممکن است به افزایش کنترل درد کمک کند. برای مثال، یک پژوهش منتشر شده در سال 2010 دریافت که تمرین کوتاه مدیتیشن آگاهی به طور قابل توجهی حس درد را کاهش می دهد. پژوهش دیگری در همان سال نشان می دهد که مدیتیشن باعث افزایش ضخامت آن بخش از مغز می شود که شامل تنظیم احساسات و درد می باشد. تحقیق اولی نشان می دهد که مدیتیشن به کاهش درد در افراد مبتلا به بیماری های مزمن از جمله فیبرومیالژیا و کمر درد نیز کمک می کند.
در یک مطالعه منتشر شده در سال 2009، دانشمندان دریافتند که مدیتیشن با عملکرد وظایف طراحی شده در آزمون حافظه بصری مرتبط می باشد. بر طبق نظر محققان این پژوهش، این یافته ها نشان می دهد که مدیتیشن در درمان از دست دادن حافظه ( مسئله ای رایج در بین افرادی که بیماری آلزایمر دارند) موثر است.
پژوهشی آزمایشی منتشر شده در سال 2009 نشان می دهد که مدیتیشن می تواند در بهبود وضع روانی افراد افسرده موثر باشد. دانشمندان در این تحقیق که 28 نفر مبتلا به افسردگی را مورد پژوهش قراردادند، دریافتند که علایم افسردگی در افرادی که ضمن درمان معمولی شان، درمان شناختی ذهن آگاهی (مدیتیشن) نیز انجام می دهند، در مقایسه با افرادی که فقط مراقبت معمولی دارند، بیشتر کاهش می یابد.
چون مزایای سلامتی مدیتیشن پشتوانه علمی ندارد، نباید برای درمان و پیشگیری از بیماریها، فقط به مدیتیشن متکی شوید. افراد مبتلا به هر نوع بیماری باید قبل از شروع مدیتیشن، با دکتر خود مشورت کنند. خود درمانی و خودداری یا به تاخیر انداختن مراقبت استاندارد، می تواند پیامد های جدی داشته باشد.