مدیتیشن در لغت به معنی تفکر و تعقل است اما در اصطلاح به یک سری تمرینات آرام اطلاق می شود. مدیتیشن استرس روزانه را با افزایش آرامش درونی از بین می برد, مطمئنا شما هم به این تمرین برای آرامش پیداکردن و احساس آسودگی کردن نیازمندید پس در ادامه ی مقاله آموزش تمرینات مدیتیشن را دنبال کنید .
اگر استرس ناشی از کار یا زندگی روزمره شما را نگران و مضطرب کرده حتما تمرینات مدیتیشن را برنامه ی روزانه ی خود قرارداده تا آرامش درونی شما را بازگرداند .
هرکسی می تواند تمرینات مدیتیشن را دنبال کند . مدیتیشن ورزشی ساده و به صرفه است و به تجهیزات خاصی نیاز ندارد . شما می توانید در هر جا که هستید آن را تمرین کنید . درست شنیدید دقیقا در هر جا که هستید حتی در مطب دکتر یا وسط یک ملاقات کاری .
مفهوم مدیتیشن
مدیتیشن در واقع هزاران سال است که استفاده می شود. در واقع این روشی است که به شما در درک عمیق نیروهای عرفانی خود کمک می کند اما امروزه این تکنیک برای کاهش اضطراب و رسیدن به آرامش استفاده می شود .
مدیتیشن به عنوان یک طب مکمل، ذهن انسان را مورد کنترل خود قرار می دهد و یک حالت آرامش عمیق را برای شما مهیا می کند و به تبع ذهن شما را نیز آرام می کند.
درطول تمرین شما توجه خود را متمرکز نموده و فکر های مشوشی را که برای شما تنش زا شده, از خود دور می کنید . این پروسه، سلامت بدنی و ذهنی شما را تامین می کند .
مزایای مدیتیشن
مدیتیشن به شما حس آرامش می دهد . تعادل روانی و کلی بدن یکی از دیگر مزایای مدیتیشن است. جالب تر از آن این است که اثرات مدیتیشن بعد از اتمام تمرین از بین نرفته و تاثیر خود را بر جای می گذارد . این تمرینات حتی شرایط بهداشت و سلامت شما را نیز بهبود می بخشد .
مدیتیشن و سلامت روحی
هنگامی که شما به تمرینات مدیتیشن می پردازید در واقع به پاک کردن اطلاعات اضافی تنش زای روزانه ی خود کمک کرده اید .
مزایای ذهنی-روحی :
× داشتن یک چشم انداز کلی از موقعیت های استرس زا
× به دست آوردن مهارت مقابله با استرس
× خویشتن شناسی بیشتر
× تمرکز بر وضعیت فعلی خود
× کاهش احساسات وانرژی های منفی
مدیتیشن و بیماری
مدیتیشن باز برای افرادی که شرایط پزشکی ویژه ای دارند می تواند مناسب باشد, بخصوص اگر این شرایط با بحث استرس و اضطراب روحی در رابطه باشد . از طرف دیگر افزایش رشد متناسب بدن طبق تحقیقات، یکی از مزایای مدیتیشن به شمار رفته این در حالیست که عده ای دیگر از تحقیقات مخالف این مسئله هستند . با این وجود یک سری از بیماریها را نام می بریم که مدیتیشن باعث بهبود آن ها می شود :
× آلرژی ها
× اختلالات عصبی
× آسم
× شراب خواری
× سرطان
× افسردگی
× خستگی
× بیماری قلبی
× فشار خون بالا
× دردهای عضلانی
× مشکلات خواب
× دخانیات
اگر شما به یکی از مشکلات و بیماریهای بالا مبتلا هستید حتما با مشورت کردن با مربی خود در مورد جوانب مثبت و منفی کار اطمینان حاصل کنید . مدیتیشن در موارد محدود می تواند نشانه های مربوط به این نارسایی ها را افزایش دهد و همواره به یاد داشته باشید که تمرینات مدیتیشن نمی تواند جایگزین راهکارهای مرسوم پزشکی شود.
انواع مدیتیشن
مدیتیشن یک دوره ی فراگیر شامل چندحالت برای رسیدن به آرامش و تندرستی است . در این جا چند تکنیک را که دارای اجزای مدیتیشن هستند معرفی می کنیم . هدف مشترک و اصلی تمامی تکنیک ها رسیدن به آن آرامش درونی است .
مدیتیشن هدفمند : بعضی اوقات شبیه سازی یا تجسم هم نامیده می شود . با این متد از مدیتیشن، شما در واقع عکس ها یا موقعیت هایی را متصور می شوید که با آن ها آرامش می یابید . شما در حین این تمرین از چند حس خود هم مانند بینایی, شنوایی و لامسه بهره می برید . شما ممکن برای انجام این تمرینات از راهنمایی های یک مربی در حین تمرین بهره ببرید .
مدیتیشن مانترا : شما در این متد تنها به صورت صامت یک اندیشه, کلمه یا عبارت آرام کننده ای را برای دوری از احساسات و تفکرات پریشان کننده به صورت صامت تکرار می کنید .
مدیتیشن تمرکز حواس : این مدل از مدیتیشن بر اساس تمرکز حواس و درک کاملی از خود و زمان معلق در آن پایه گذاری شده . شما باید در این جا هوشیاری خود را بالا ببرید و بر آنچه در مدت مدیتیشن تجربه می کنید تمرکز داشته باشید . مثلا شما باید به طرز نفس کشیدن, تفکرات و عواطف خود حین تمرین مسلط باشید .
چی کونگ : این متد به طور عمده مدیتیشن و تمرینات آرام فیزیکی و نفس های مداوم را به منظور حفظ تعادل جسمی و روحی ترکیب کرده است . چی کونگ بخشی از مرسومات طب چینی است .
تای چی : این ورزش یک فرم آرام از ورزش هاش رزمی چینی است . در تای چی شما یک سری از حرکات را به آرامی انجام داده و نفس های عمیق را تمرین می کنید .
مدیتیشن متعالی : شما با استفاده از متد مانترا برای محدود کردن تمرکز خود و دوری از افکار پریشان , با تکرار کلمات و عبارات به صورت صامت, بهره می برید. اگر شما به صورت انحصاری روی این موضوع کار کنید به سطح هوشیاری و سکنای خوبی می رسید به این نوع تمرین مدیتیشن متعالی گویند .
یوگا : انجام یک سری تمرین و گرفتن یک سری حالات کنترل شده توسط تنفس به منظور رسیدن به بدن منطعف و ذهن آرام .
اجزای مدیتیشن :
متد های مختلف مدیتیشن می توانند اجزا و مشخصه های متفاوتی از آن را در برگیرند . اما مشخصه های پرواضح تمامی متد ها به شرح زیر است .
توجه متمرکز : منعطف کردن توجه و تمرکز خود، یکی از اجزای اساسی انواع مدیتیشن است . متمرکز کردن توجه همان چیزی است که به شما کمک می کند تا از حواس پرتی هایی که باعث استرس شما می شوند، دور باشید .شما می توانید توجه خود را روی یک عکس یا شعر یا حتی تنفستان متمرکز کنید .
تنفس آرام و راحت : این تکنیک شامل استفاده ی درست از ماهیچه های دیافراگم به منظور تنفس های عمیق و یکنواخت برای به دست آوردن ریه ای قوی است . هدف این کار آرام تر کردن تنفس ، برداشت اکسیژن بیشترو کم کردن استفاده از ماهیچه های شانه و بالا سینه و گردن برای تنفسی موثرتر است .
زمینه ی آرام : اگر شما تازه کار هستید، ممکن است تمرین در محیط های آرام برای شما ساده تر باشد، محیط بدون تلویزیون، رادیو و حتی تلفن همراه . البته هرچه بیشتر کار کنید مهارت بیشتری پیدا کرده و می توانید در محیط های شلوغ تری هم تمرین کنید حتی در محیط های استرس زایی مانند ترافیک یا در یک صف طولانی فروشگاه .
موقعیت آرام : شما هر جایی می توانید به تمرینات مدیتیشن خود ادامه دهید . تنها باید توجه کنید که در آن موقع آرامش خوبی داشته باشید دیگر فرق نمی کند نشسته اید، درحال قدم زنید یا روی کاناپه دراز کشیده اید .
- اجازه ندهید که خود تمرینات مدیتیشن برایتان معزلی شده و استرس آور شود . این اطمینان را به خود بدهید که در دوره های مخصوص با برنامه ریزی متناسب شرکت کرده و یا به راحتی در خانه مشغول تمرین می شوید .
شما می توانید مدیتیشن را رسمی و یا غیر رسمی دنبال کنید، مثلا آن را در یک برنامه ی روزانه در ساعات مشخصی انجام دهید یا هر روز بسته به برنامه ی خود دقایقی را به آن اختصاص دهید .
نفس عمیق بکشید : این تکنیک به خاطرطبیعی بودنش برای مبتدیان بسیار مناسب است . تمام توجه خود را به طرف احساس انبساط و انقباض و شنیدن صدای دم و بازدم خود جلب کنید .
بدن خود را تحت کنترل قرار دهید : هنگامی که از تکنیک تمرکز استفاده می کنید به اعضای مختلف بدن خود نیز توجه کنید . سعی کنید که احساسات مختلف بدن خود را درک کنید و کامل با خبر شوید که حس مربوط به عضو خاصی از بدنتان درد، تنش، گرما و یا راحتی است . ترکیب این نوع توجه به بدن و تنفس های عمیق، حرارت و آرامش خاصی به بدن می بخشد .
همواره شعار ها را زمزمه کنید : شعار ها و کلمات بخصوصی برای قدرت دادن به خود ابداع کنید چه این کلمات مذهبی باشد چه سکولار.
در پیاده روی به خود فکر کنید : ترکیب پیاده روی و مدیتیشن (تفکر در حرکت) می تواند کاری بسیار با صرفه باشد . شما می توانید تکنیک های آموخته را درپیاده روی جنگل یا پیاده رو خیابان به کار بگیرید .
بخوانید و منعکس کنید : گزارش شده که عده ای از مردم از خواندن شعر ها و متون پر احساس متاثر می شوند و چند ثانیه پس از آن از بازتاب احساسات خود لذت می برند . شما می توانید حتی به موزیک یا دیکلمه ای که می تواند روی شما تاثیر بگذارد و از آن الهام بگیرید،هم گوش دهید و شما می توانید بازتاب احساسات خود را بنویسید یا در مورد آنها با دوستان خود صحبت کنید .
روی روحیه ی عاشقانه و سپاسگذاری خود کار کنید : در این مدل از مدیتیشن شما باید توجه خود را روی چیز خاصی متمرکز کنید . در احساسات خود عشق و سپاسگذاری را تقویت کنید . شما حتی می توانید چشمان خود را ببندید و در تصورات خود به چیزی خیره شوید و عشق بورزید .
مهارت های مدیتیشن خود را بالا ببرید : در مورد پیشرفت مهارت های خود قضاوت نکنید چون ممکن است تنها استرس شما را بالا ببرد . مدیتییشن همواره تمرینات بیشتری می طلبد . ذهن شما در شروع کار ممکن است در طول تمرینات مدیتیشن دچار سردرگمی و تعجب شود که این امری بسیار عادیست .
در آخر : تجربه بهترین معیار است، شما به مرور زمان متد مناسب خود را پیدا کرده و از آن لذت می برید . شما باید مدیتیشن را با نیاز های خود تطبیق دهید . راه درست و غلط در مدیتیشن وجود ندارد آن چه مهم است این است که مدیتیشن بسته به نیاز های شما بتواند شما را کمک کند .